Chleb kawa z mlekiem

Od czego zaczynacie dzień? Od herbaty? Od kawy? Ja od lat nie mogę być w pełni szczęśliwa, jeśli nie wypiję rano kawy z mlekiem. Najsmutniejszym momentem potrafi być dla mnie ten, gdy otwieram lodówkę, a okazuje się, że nie ma mleka. To potrafi mi zepsuć cały dzień:) Ostatnio pomyślałam sobie, żeby oprócz wspomnianej kawyna śniadanie mieć jeszcze inny rarytas- chleb kawa z mlekiem. Podwójna radość? Oczywiście! Zagniotłam więc mój chleb na zakwasie pszennym i rano, pięknie wyrośnięty wylądował w piekarniku. Jest naprawdę pyszny!
Chleb kawa z mlekiem Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 8 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 8 godz 35 min
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g aktywnego zakwasu pszennego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki soli
- 125 ml mleka
- ok. 150 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody.
- Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto.
- Następnie zacznij dolewać wodę.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
- Zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
- Kosz do wyrastania chleba lub miskę wyłóż materiałową szmatką. Oprósz ją w środku mąką.
- Z chleba uformuj okrągły bochenek i umieść go w koszu.
- Przykryj wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przenieś chleb na blachę, najlepiej ustawiając ją na chleb, a następnie przewracając do góry nogami, aby wydostać chleb.
- Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Ostudź na wyjętej kratce od piekarnika.