Chleb kawa z mlekiem

Chleb kawa z mlekiem

Zdjęcie - Chleb kawa z mlekiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb kawa z mlekiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Od czego zaczynacie dzień? Od herbaty? Od kawy? Ja od lat nie mogę być w pełni szczęśliwa, jeśli nie wypiję rano kawy z mlekiem. Najsmutniejszym momentem potrafi być dla mnie ten, gdy otwieram lodówkę, a okazuje się, że nie ma mleka. To potrafi mi zepsuć cały dzień:) Ostatnio pomyślałam sobie, żeby oprócz wspomnianej kawyna śniadanie mieć jeszcze inny rarytas- chleb kawa z mlekiem. Podwójna radość? Oczywiście! Zagniotłam więc mój chleb na zakwasie pszennym i rano, pięknie wyrośnięty wylądował w piekarniku. Jest naprawdę pyszny!

Chleb kawa z mlekiem Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 8 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 8 godz 35 min 

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody.
  2. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto.
  3. Następnie zacznij dolewać wodę.
  4. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
  5. Zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
  6. Kosz do wyrastania chleba lub miskę wyłóż materiałową szmatką. Oprósz ją w środku mąką.
  7. Z chleba uformuj okrągły bochenek i umieść go w koszu.
  8. Przykryj wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Przenieś chleb na blachę, najlepiej ustawiając ją na chleb, a następnie przewracając do góry nogami, aby wydostać chleb.
  11. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  12. Ostudź na wyjętej kratce od piekarnika.

Kategorie przepisów