Chleb gryczany na drożdżach
„ Eksperymentów w kategorii „pieczywo bezglutenowe” ciąg dalszy. Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.”
Chleb gryczany na drożdżach (przepis własny)
Składniki na formę keksową o wymiarach 26x11cm
200g białej mąki gryczanej
100g brązowej mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
100g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
3 łyżki złocistego siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
14g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
Do dużej miski wsypać wszystkie rodzaje mąki i suche drożdże. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać pozostałe składniki i przy pomocy drewnianej łyżki wyrobić dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować formę. Wysmarować ją masłem i wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 230⁰C. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki. Odstawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy wypełni całą formę wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 minut. Gdyby się za bardzo przypiekał od góry można przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Upieczony chleb wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce zawinięty w ściereczkę.
Smacznego :) Aronia
Przepis dodaję do akcji: