Chleb bezglutenowy
Czy łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK ! Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków. Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie. Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu !
Składniki
( na keksówkę długości około 25 cm )
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej )
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 20 dag drożdży
* 1płaska łyżeczka cukru
* 1/3 łyżeczki soli
* około 1 szklanki letniej wody
* 2 łyżki nasion słonecznika
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.
Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.
Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 50-60 minut.
Smacznego !