Chleb bezglutenowy na drożdżach



Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie ze sklepu nikt nawet nie chce słyszeć. Ale to jest chleb dla domowników. Mój organizm się zbuntował i nie toleruje już glutenu. Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie. Po miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis. Od razu wypróbowałam i tym razem się nie zawiodłam. Chleb jest doskonale wyrośnięty, trudno poznać, że to bezglutenowy. Wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga żadnych robotów do wyrabiania ciasta i długiego wyrastania. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i gotowe. Dokonałam w nim pewnych modyfikacji, ale zanim o nich napiszę chcę serdecznie podziękować autorce tego przepisu Ani z bloga „Kuchnia w wersji light” za ten świetny przepis, oraz Olimpii z bloga „Pomysłowe pieczenie” za pomysł z podprażaniem mąki jaglanej. Do tej pory unikałam jej ze względu na tę specyficzną goryczkę jaką posiada. Uprażona na suchej patelni traci ją.
Moje modyfikacje polegają na zrobieniu wcześniej tzw. namoczki z siemienia lnianego i płatków owsianych co moim zdaniem poprawia kleistość chleba. Dodałam też, jak już wyżej wspomniałam, mąkę jaglaną. W wyniku tego wyszło mi trochę więcej ciasta i piekłam w związku z tym w większej foremce.”
Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb bezglutenowy
(inspiracja )
Składniki na jedna formę keksową o wym. 30x11cm
Namoczka:
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
150ml wrzącej wody

Ciasto właściwe:
250g mąki gryczanej
100g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
100g mąki ryżowej
50g mąki jaglanej
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500ml letniej wody

W niedużej miseczce wymieszać siemię lniane z płatkami owsianymi. Zalać wrzącą wodą i zostawić do wystudzenia.
Mąkę jaglaną podprażyć na suchej patelni aby pozbyła się swojej specyficznej goryczki (tak jak się praży płatki migdałowe). Wystudzić.

Do garnuszka wkruszyć drożdże. Dodać cukier i 100ml letniej wody. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
W dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Dodać namoczę i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić ciasto na 20 minut przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem prostokątnej foremki. Ponownie odstawić na 25 minut przykryte ściereczką. Ciasto ma lejącą konsystencję, ale takie powinno być.
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  - lutowa piekarnia

Chleb gryczany zwany tatarczuc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…
1

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

Wieloziarnisty chleb bezgluten…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej
1

Chlebek z mąki gryczanej i zie…

figmara figmara
figowe smaki