Chipsy z pokrzywy
"Chipsy z pokrzywy!?" co ona wymyśliła. Zapewne pomyślicie o tym przepisie. Otórz skoro z jarmużu można zrobić przepyszne i zdrowe chipsy czemuż miałyby się nie udać z tego zielska.
Pokrzywa jest zdrowym, chwastem o ciekawym smaku i ponadto nie musicie wydawać ani grosza na ten składnik. Są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają z miski.
Jeśli zechcecie spróbować tego przepisu pamiętajcie aby zebrać ją na łące z dala od drogi.
Składniki:
Z pokrzywy oberwij górne, młode listki. Przełuż je do miski i zalej wrzątkiem na 1 min. Następnie przelej zimną wodą i dokładnie odsząc . Takie zabiegi sprawią, że zniknie uczucie parzenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 210 stopni. Blachę wyłuż papierem do pieczenia, polej olejem, wyłóż pokrzywy. Zielsko posyp dowolną ilością przypraw. Piecz 13 min w rozgrzanym piekarniku.
Składniki:
- 30 gałązek pokrzywy,
- 2 łyżeczki oleju,
- sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Z pokrzywy oberwij górne, młode listki. Przełuż je do miski i zalej wrzątkiem na 1 min. Następnie przelej zimną wodą i dokładnie odsząc . Takie zabiegi sprawią, że zniknie uczucie parzenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 210 stopni. Blachę wyłuż papierem do pieczenia, polej olejem, wyłóż pokrzywy. Zielsko posyp dowolną ilością przypraw. Piecz 13 min w rozgrzanym piekarniku.