Chipsy z jarmużu
Dzisiejszy przepis na chipsy z jarmużu to świetna alternatywa, dla tych co lubią chrupać przekąski (czyli chyba dla każdego :)). Któż z Nas, od czasu do czasu oczywiście, nie lubi przekąsić małe co nieco.
Chipsy z jarmużu to nie tylko świetny pomysł na karnawałową przekąskę, ale też ogromna bomba witaminowa. Jarmuż w swym składzie zawiera bowiem całkiem spore pokłady białka i błonnika a także witamin (C i K) oraz soli mineralnych (wapń i potas).
Składniki:4-5 liści jarmużu
2-3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czumbrycy czerwonej (opcjonalnie)
szczypta soli
Liście jarmużu myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rwiemy je na mniejsze części, usuwając łodygę.
W miseczce mieszamy oliwę z papryką wędzoną oraz czumbrycą. Liście jarmużu obtaczamy w przyprawach i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Chipsy pieczemy w temp. 150 stopni C przez ok. 3-5 min (należy uważać, aby nie przypalić jarmużu).
Przed podaniem jarmuż odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.