Chińskie jajka na parze

Jedliście kiedyś chińskie jajka na parze? To fantastyczny pomysł na niecodzienne śniadanie, które zaskoczy i zachwyci wszystkich! Jest bardzo proste do zrobienia, jajka pod wpływem pary nabieraja konsystencji panna cotty i smakuja obłędnie! Potrzebujesz tylko czegoś do gotowania na parze – to może być bambusowy parownik albo garnek z wkładką do gotowania na parze – na tyle duże, aby zmieściła sie tam miseczka. To co, próbujemy?
Chińskie jajka na parze
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Składniki na chińskie jajka na parze:
- 2 jajka
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju chili lub posiekane chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sezamu
Jak zrobić chińskie jajka na parze?
- Jajka rozkłócamy, dolewamy wodę oraz sos rybny, mieszamy. Przelewamy przez sitko do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i gotujemy na parze 10 minut od zagotowania wody.
- Ściągamy folię, polewamy sosem sojowym, olejem sezamowym i dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
Masz ochotę na więcej azjatyckich smaków? Wypróbuj tego pad thaia ze szparagami albo stir fry z brokułami!