Chińskie jajka na parze

Chińskie jajka na parze

Jedliście kiedyś chińskie jajka na parze? To fantastyczny pomysł na niecodzienne śniadanie, które zaskoczy i zachwyci wszystkich! Jest bardzo proste do zrobienia, jajka pod wpływem pary nabieraja konsystencji panna cotty i smakuja obłędnie! Potrzebujesz tylko czegoś do gotowania na parze – to może być bambusowy parownik albo garnek z wkładką do gotowania na parze – na tyle duże, aby zmieściła sie tam miseczka. To co, próbujemy?

Zdjęcie - Chińskie jajka na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChińskie jajka na parze

Rodzaj potrawy: wegetariańskie

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 1

 

Składniki na chińskie jajka na parze:

  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki sosu rybnego 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju chili lub posiekane chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sezamu

 

Jak zrobić chińskie jajka na parze?

  • Jajka rozkłócamy, dolewamy wodę oraz sos rybny, mieszamy. Przelewamy przez sitko do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i gotujemy na parze 10 minut od zagotowania wody.
  • Ściągamy folię, polewamy sosem sojowym, olejem sezamowym i dodajemy pozostałe składniki. 

Smacznego!

Masz ochotę na więcej azjatyckich smaków? Wypróbuj tego pad thaia ze szparagami albo stir fry z brokułami!

Zdjęcie - Chińskie jajka na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów