CHIŃSKIE JAJKA HERBACIANE
Ten przepis czekał na swoją premierę wiele, wiele lat - pochodzi z jakiegoś archiwalnego numeru Dziecka - nawet nie wiem, czy ta gazeta jeszcze się ukazuje. Od zawsze był w moim segregatorze, no a teraz zagościł na naszym stole. Jajka wyglądają naprawdę fajnie...
foto - Laura
SKŁADNIKI:
Do rondelka włożyć wszystkie składniki, ułożyć jajka i zalać wodą, tak aby przykryła jajka. Doprowadzić wodę do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 20 minut.
Przed podaniem jajka obrać, można pokroić lub podać w całości z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego.
foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 2 gwiazdki anyżu
Do rondelka włożyć wszystkie składniki, ułożyć jajka i zalać wodą, tak aby przykryła jajka. Doprowadzić wodę do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 20 minut.
Przed podaniem jajka obrać, można pokroić lub podać w całości z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego.