Chiński makaron z kolorowymi warzywami

Zdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy zobaczyłam w sklepie ten piękny, fioletowy kalafior, nie mogłam przejść obok obojętnie- musiałam kupić!

Zdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalafior w raz z brokułem, pieczarkami i makaronem (ja użyłam chińskiego, ale możecie użyć klasyczny lub ryżowy) przeistoczył się w szybkie, kolorowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe.

Zdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z powodzeniem przygotować możecie taki posiłek jako lunch do pracy. Do pudełka i gotowe!

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Chiński makaron z kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • brokuł - 1 szt
  • kalafior - 1 szt
  • pieczarki - ok. 10 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • czosnek - 1 szt
  • olej do smażenia - użyłam aromatyzowanego ostrą papryczką
  • sos sojowy - do smaku, ok. 4 łyżek
  • makaron - ok. 250 g
  • pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
Sposób przygotowania

Różyczki brokułu i kalafiora krótko obgotuj (ok. 3 minuty) w osolonej wodzie.

Makaron przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu (mój wystarczyło zalać wrzątkiem).

Na patelni zeszklij na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, aż lekko się zezłocą. Wlej sos sojowy. Dodaj brokuł i kalafior, połówki pomidorów oraz odcedzony z wody makaron. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, w razie potrzeby skrop oliwą.

Podawaj na ciepło, możesz posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem/dymką.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy