Chiński makaron z kolorowymi warzywami
Kiedy zobaczyłam w sklepie ten piękny, fioletowy kalafior, nie mogłam przejść obok obojętnie- musiałam kupić!
Kalafior w raz z brokułem, pieczarkami i makaronem (ja użyłam chińskiego, ale możecie użyć klasyczny lub ryżowy) przeistoczył się w szybkie, kolorowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe.
Z powodzeniem przygotować możecie taki posiłek jako lunch do pracy. Do pudełka i gotowe!
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- brokuł - 1 szt
- kalafior - 1 szt
- pieczarki - ok. 10 szt
- cebula czerwona - 1 szt
- czosnek - 1 szt
- olej do smażenia - użyłam aromatyzowanego ostrą papryczką
- sos sojowy - do smaku, ok. 4 łyżek
- makaron - ok. 250 g
- pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
Różyczki brokułu i kalafiora krótko obgotuj (ok. 3 minuty) w osolonej wodzie.
Makaron przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu (mój wystarczyło zalać wrzątkiem).
Na patelni zeszklij na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, aż lekko się zezłocą. Wlej sos sojowy. Dodaj brokuł i kalafior, połówki pomidorów oraz odcedzony z wody makaron. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, w razie potrzeby skrop oliwą.
Podawaj na ciepło, możesz posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem/dymką.