Chilli con carne i sałatka
Chilli con carne
Składniki na 8 porcji
- 60 dag mięsa wołowego np. pieczeni
- 2 – 3 cebule
- puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 czerwona papryka
- łyżka musztardy Dijon
- łyżeczka kminu rzymskiego
- dwie łyżeczki chilli
- jedna łodyga selera naciowego
- 1 koncentrat pomidorowy
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Mięso usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodać pozostałe składniki i przyprawy, oprócz papryk, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 25 – 30 min. Jakieś 15 min. przed końcem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić solą.
Sałatka : Składniki na dwie porcje- 2 mini sałaty rzymskie
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 5 rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Sałaty porwać rękami, pozostałe, pomidorki przekroić na pół, paprykę w paski i na pół, rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać składniki na sos, dodać do warzyw, wymieszać, doprawić sola i pieprzem.
Podobne wpisy Chilli con carne i sałatkaChilli con carne zapiekane z ziemniakami
Filety z udek kurczaka z sałatką