Chili con carne.

Sycące i fantastycznie rozgrzewające danie jednogarnkowe. Jest pełne smaku, przyjemnie pikantne, z wyczuwalnym, lekko słodkim aromatem pomidorów i papryki. Świetnie smakuje z ryżem, świeżym pieczywem lub z tortillą.

Zdjęcie - Chili con carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny dzień, siadam z kubkiem kawy przed komputerem i włączam znajomy program. Jeszcze tylko kilka kliknięć myszką i projekt będzie gotowy. Całkiem nieźle to wygląda…

Nie kryję, że lubię swoją pracę. To taki pierwszy etap tworzenia przestrzeni, w której będą żyć dotąd zupełnie obcy mi ludzie. To sprawia, że czuję się jeszcze bardziej potrzebna…

Ale praca często sprawia, że czas ucieka niezauważony. Gdy kolejna kawa nie tłumi już głodu, to znak, że najwyższy czas wstać i ruszyć do kuchni. Na szczęście są dania, które w zaledwie kilka chwil smacznie zaspokoją apetyty całej rodziny. Takim daniem jest chili con carne. Danie, które można przygotować zarówno od podstaw, jak też posiłkując się puszkami i konserwami. W tym przypadku bez wahania sięgam po konserwową fasolkę, kukurydzę i pomidory. Reszta to już tylko formalność. – będzie pysznie, bez wątpienia.

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g mielonej wołowiny lub ewentualnie mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru
  • płatki chili do smaku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i cebulę posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej o dodałam cebulę z czosnkiem, oprószyłam utłuczonym w moździerzu kminem rzymskim i podsmażyłam.
  • Następnie stopniowo dodawałam mięso. Podsmażyłam kilka minut.
  • Do wysmażonego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i smażyłam kolejne 5 minut aż lekko zmiękła.
  • Dodałam pomidory (krojone) i doprawiłam sosem sojowym, oregano, papryką i chili i dusiłam około 10 minut pod przykryciem.
  • Na koniec dodałam osączoną fasolkę i kukurydzę oraz doprawiłam do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
  • Podaję od razu.

Smacznego.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
2

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze
1

Bałkańskie gołąbki w kiszonej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bakłażan pieczony z wołowiną
1

Bakłażan pieczony z wołowiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone mojej babci
1

Kotlety mielone mojej babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy