Chili con carne.

Sycące i fantastycznie rozgrzewające danie jednogarnkowe. Jest pełne smaku, przyjemnie pikantne, z wyczuwalnym, lekko słodkim aromatem pomidorów i papryki. Świetnie smakuje z ryżem, świeżym pieczywem lub z tortillą.

Zdjęcie - Chili con carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny dzień, siadam z kubkiem kawy przed komputerem i włączam znajomy program. Jeszcze tylko kilka kliknięć myszką i projekt będzie gotowy. Całkiem nieźle to wygląda…

Nie kryję, że lubię swoją pracę. To taki pierwszy etap tworzenia przestrzeni, w której będą żyć dotąd zupełnie obcy mi ludzie. To sprawia, że czuję się jeszcze bardziej potrzebna…

Ale praca często sprawia, że czas ucieka niezauważony. Gdy kolejna kawa nie tłumi już głodu, to znak, że najwyższy czas wstać i ruszyć do kuchni. Na szczęście są dania, które w zaledwie kilka chwil smacznie zaspokoją apetyty całej rodziny. Takim daniem jest chili con carne. Danie, które można przygotować zarówno od podstaw, jak też posiłkując się puszkami i konserwami. W tym przypadku bez wahania sięgam po konserwową fasolkę, kukurydzę i pomidory. Reszta to już tylko formalność. – będzie pysznie, bez wątpienia.

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g mielonej wołowiny lub ewentualnie mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru
  • płatki chili do smaku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i cebulę posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej o dodałam cebulę z czosnkiem, oprószyłam utłuczonym w moździerzu kminem rzymskim i podsmażyłam.
  • Następnie stopniowo dodawałam mięso. Podsmażyłam kilka minut.
  • Do wysmażonego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i smażyłam kolejne 5 minut aż lekko zmiękła.
  • Dodałam pomidory (krojone) i doprawiłam sosem sojowym, oregano, papryką i chili i dusiłam około 10 minut pod przykryciem.
  • Na koniec dodałam osączoną fasolkę i kukurydzę oraz doprawiłam do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
  • Podaję od razu.

Smacznego.

Przepisy z tych kategorii

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Przepisy z tych kategorii

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
2

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

Wołowina Rendang. Ostro i ener…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny