Chili con carne

Zdjęcie - Chili con  carne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeszcze przed świętami udało mi się upichcić naprawdę pyszny obiad, który wypatrzyłam u Cudawianki. Chili con carne czyli w wolnym tłumaczeniu "papryki z mięsem" to danie rozpowszechnione w państwach Ameryki. Jak większość znanych mi osób, początkowo łączyłam je tylko z Meksykiem, jednak jak wskazują różne źródła, można w tej potrawie przypatrywać się także korzeni teksańskich. Jakkolwiek by nie było, faktem jest, że potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, rozgrzewająca, a dodatek czekolady, nadaje jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Na początku bałam się i dodałam tylko jedną kostkę, jednak po spróbowaniu bez wahania dorzuciłam drugą. Niezdecydowanym naprawdę polecam gorąco taki mały eksperyment :)

 Potrawę tę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Zdjęcie - Chili con  carne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 250g miesa mielonego wołowego (u mnie prawie 400g mięsa wieprzowo-wołowego)

- czerwona papryka

- czerwona papryczka chili

- czerwona cebula

- puszka czerwonej fasoli

- puszka pomidorow

- 300 ml bulionu wołowego (może być z kostki; ja następnym razem dam jednak trochę mniej)

- 2 kosteczki gorzkiej czekolady

- słodka papryka, pieprz, oregano, sól, kumin (wtedy nie miałam, ale już go posiadam, więc następnym razem na pewno go dodam :))

- oliwa do smażenia

- u mnie dodatkowo natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso mielone. Gdy zrązowieje, dodać do niego pokrojone w kostkę cebulę i paprykę oraz bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula będzie miękka, zawartość patelni przełożyć do garnka. Dodać bulion, puszkę pomidorów oraz puszkę czerwonej fasoli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotowac pod przykryciem na mniejszym ogniu przez około 20 minut. Doprawić do smaku i dorzucić dwie kostki gorzkiej czekolady. Całość gotować pod przykryciem kolejne kilkanaście minut,  aż danie nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Przepisy z tych kategorii

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
2

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

Wołowina Rendang. Ostro i ener…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny