Chickenburger caprese
Pyszny burger w wersji FIT. Sam burger to drobno posiekany filet z kurczaka i zamiast bułki tartej użyłam mielony len, które jest doskonałym jej zamiennikiem.
Porcji: 4 burgery
Składniki:
2 filety z kurczaka, bardzo drobno poszatkowane, lub delikatnie zmielone
1 jajko
garść świeżej bazylii, pokrojonej
3 łyżki mleka
3/4 szklanki mielonego lnu/ bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 mała cebula, drobno poszatkowana
Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masę ulepiamy w 4 burgery i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (mały ogień) na złoty kolor z każdej strony.
4 bułki
8 plastrów mozzarelli
4 plastry pomidora
kilka listków bazylii
Bułki kroimy na pół, i na każdej połówce układamy plaster mozzarelli. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku.
Składanie burgera:
Bułka z serem
bazylia
chickenburger
pomidor
bazylia
bułka z serem