Chałka nadziewana makiem
Chałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej.
Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!
Składniki na 2 chałki:
500 g mąki orkiszowej jasnej 630
250 ml mleka
4 łyżki miodu
30-40 g świeżych drożdży
60 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Składniki na masę makową:
200 g suchego, mielonego maku
180-200 ml mleka
120 g skórki pomarańczowej
2 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki miodu
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 lyżki masła
Dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka
1 łyżka maku do posypania
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, delikatnie podgrzać
- odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i hakiem zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak i wymieszać. Odstawić do napęcznienia. Gdy nieco przestygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Gdyby masa była za rzadka zagęścić mielonymi orzechami laskowymi
- wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 o jednakowej wadze kawałki. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą makową pozostawiając wolne brzegi, następnie brzeg paska deikatnie posmarować wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypaną mąką. Tak samo postąpić z następnymi kawałkami ciasta. Trzy rolki wypełnione makiem spleść w warkocz, podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować drugą chałkę
- chałki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać makiem
- piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać chałek bez potrzeby dłużej w piekarniku, bo będą suche. Ciasto nadaje się do mrożenia
SMACZNEGO !