Chaczapuri z pieczarkami

Chaczapuri z pieczarkami

Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uważam, że warto romansować z kuchniami całego świata i wciąż poznawać nowe smaki. Najlepiej podróżując, ale można zacząć we własnej kuchni.
Nie da się ukryć, że są potrawy, które dobrze smakują tylko w regionie, z którego pochodzą, ale zawsze warto improwizować i przygotować je trochę po swojemu.
Na blogu był już przepis na chaczapuri imerytyńskie, czyli drożdżowe podpłomyki z serem, były nawet w wersji na zakwasie ze szpinakiem, a także chaczapuri adżarskie, czyli zapiekane chlebki-łódeczki z jajkiem.
Dzisiaj chciałam zaproponować wersję imerytyńską z farszem serowo-pieczarkowym. Robi się je szybko na patelni, a sprawiają wiele radości. Idealnie nadają się na imprezę, albo piknik ?

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. sól - 1,5 łyżeczki
  2. suszonych drożdży instant - 7 g
  3. letniego mleka - 150 ml
  4. letniej wody - 150 ml
  5. mąki pszennej typ 650 - 500 g
  6. masła klarowanego - 2 łyżka
  7. tartego sera (farsz) - 100 g
  8. pieczarek (farsz) - 250 g
  9. cebula (farsz) - 1 szt.
  10. sól, pieprz (farsz) - 1 łyżka

Potrzebne narzędzia:

  1. patelnia
  2. wałek
  3. ściereczka
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wysypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Łączymy letnie mleko z wodą i wlewamy stopniowo do suchych składników. Wyrabiamy, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Całość podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, aż będą rumiane. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy w miseczce. Do drugiej miski wsypujemy tarty ser.
4. Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części.
5. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm.
6. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu, na to łyżkę sera, zostawiając brzegi wolne.
7. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
8. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chaczapuri z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów