Chaczapuri z bobem
Chaczapuri to gruzińskie płaskie chlebki. Nie ma na nie uniwersalnego przepisu, ponieważ istnieje sporo wersji zależnych od regionu. Można je nawet podzielić pod względem kształtu, od łódeczek zapiekanych z jajkiem, po płaskie placki z serem w środku. Te drugie znane są jako chaczpuri imeryteńskie. Inspirując się ich kształtem przygotowałam podpłomyki, ale zamiast sera przemyciłam do środka bób.
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- masła - 3 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 250 ml
- ugotowanego bobu + 2 łyżki majonezu + posiekany koperek + sól, pieprz, suszone płatki chilli - 500 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Wlewamy stopniowo do suchych składników, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
3. W tym czasie szykujemy farsz. Ugotowany bób obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z majonezem, koperkiem i przyprawami.
4. Ciasto dzielimy na 8 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.
Na środku umieszczamy 2 łyżki farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
5. Tak przygotowane chlebki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo posmarować masłem klarowanym). Smażymy po 2 minuty z każdej strony.