Ćevapi z ajwarem w chlebku pita
Ćevapi, znane również jako ćevapčići, to klasyczne bałkańskie danie. Te podłużne kotleciki mielone są znane w zasadzie we wszystkich krajach, które były pod osmańskimi wpływami. Możemy je znaleźć m.in. w Chorwacji, Serbii, Rumunii, Bułgarii, Albanii i oczywiście w Turcji, skąd pochodzą. Samo słowo ćevapi pochodzi od tureckiego słowa kebap i w każdym z tych krajów są nazywane zgoła inaczej (qofte, kofta, mititei, kebapczeta to tylko niektóre z określeń na nie). Dzisiaj jednak skupimy się na wersji popularnej w Chorwacji czy Serbii, do której zainspirowały mnie ćevapi, jakie skosztowałem w Splicie w barze Kantun Paulina. Były one tak pyszne, że śniły mi się po nocach i musiałem je w końcu zrobić.
Do ćevapi wykorzystuje się zwykle różne rodzaje mięsa mielonego: wołowinę, wieprzowinę, baraninę, czy jagnięcinę. Najlepiej w miarę sposobności wykorzystać, jak najwięcej jego rodzajów. Kotleciki doprawia się przede wszystkim cebulą oraz czosnkiem, jednakże równie popularną przyprawą jest czubryca, która wyjątkowo kojarzy mi się z Bałkanami. Do moich kotlecików dodałem również mieloną kolendrę oraz wędzoną paprykę.
Ćevapčići serwuje się na przeróżne sposoby – mogą być po prostu elementem obiadu lub podane w chlebku pita tak, jak w moim dzisiejszym przepisie. Nieodłącznym ich elementem jest jednak ajvar – pasta z pieczonych bakłażanów i papryki, bez której moim zdaniem to danie by nie istniało. Często spotyka się również kajmak (tłusty kremowy ser z mleka koziego), cebulę, ser feta, czy kwaśną śmietanę. Ćevapi z ajwarem w domowym chlebku pita smakują wprost wybornie, dlatego jeśli dotąd nie próbowaliście, to czym prędzej musicie nadrobić zaległości. Mam nadzieję, że z moim przepisem przybliżę Wam ten bałkański smak. 😉
Ćevapi z ajwarem w chlebku pita
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Ćevapi:
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czubrycy
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Ajwar (można również kupić gotowy):
- 4 czerwone papryki (ok. 800 g)
- 1 bakłażan (ok. 400 g)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ok. 8 chlebków pita (np. domowych z tego przepisu)
- 2 czerwone cebule
PRZYGOTOWANIE
Ćevapi
- Oba mięsa przekładamy do miski.
- Cebulę oraz czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, wyrabiając mięso.
- Mięso dzielimy na 24 równe porcje i formujemy z niego nieduże kiełbaski o długości 6-8 cm.
- Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy kotleciki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Ćevapi można przygotować również na patelni grillowej posmarowanej olejem.
Ajwar
- Papryki obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Bakłażana kroimy na pół (można go również uprzednio opalić nad gazem, aż skóra stanie się czarna).
- Warzywa przekładamy na blaszkę skórą do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną, a skóra lekko się podpali.
- Warzywa studzimy, obieramy ze skórki i drobno siekamy lub krótko miksujemy blenderem. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Ajwar doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Podanie
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka lub cienkie krążki.
- Chlebki pita podgrzewamy (w piekarniku, na patelni lub w tosterze) i nakrywamy, tworząc kieszonki.
- Pieczywo w środku smarujemy ajwarem, wkładamy po 3 ćevapi i dodajemy odrobinę cebuli.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square