Cebulowy chleb z kurkami

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień eksperymentuję z nowymi recepturami i wypiekami, ale od czasu do czasu wracam do ulubionych przepisów. Jednym z nich jest szybki drożdżowy chleb cebulowy, który cieszy się też sporą popularnością wśród czytelników. Nic dziwnego, jest pyszny, cudownie pachnie i szybko się go robi. Nie ma przecież piękniejszych zapachów w kuchni od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. W tym przypadku mamy podwójną radość

Postanowiłam powtórzyć wypiek cebulowego chleba, ale uwzględniając sezon na kurki. Razem ze smażoną cebulką, do ciasta dodałam też podsmażone kurki. Wyszło przepysznie!

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulowy chleb z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • cebula
  • 100 g kurek
  • łyżka oliwy/oleju roślinengo
  • 250 ml letniej wody
  • świeżo mielony pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na 1h30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany.
  5. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą

Supełki z kurkami i karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zupa grzybowo – serowa

Zupa grzybowo – serowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta grzybowa do słoików na zimę

Pasta grzybowa do słoików na z…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tofu z grzybami shiitake i czarną fasolą

Tofu z grzybami shiitake i cza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Na śniadanie : muffiny jajeczne!
1

Na śniadanie : muffiny jajeczn…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomysł na kurczaka z pieczarkami
1

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
3

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne