Cebulowy chleb z kurkami

Cebulowy chleb z kurkami

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień eksperymentuję z nowymi recepturami i wypiekami, ale od czasu do czasu wracam do ulubionych przepisów. Jednym z nich jest szybki drożdżowy chleb cebulowy, który cieszy się też sporą popularnością wśród czytelników. Nic dziwnego, jest pyszny, cudownie pachnie i szybko się go robi. Nie ma przecież piękniejszych zapachów w kuchni od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. W tym przypadku mamy podwójną radość

Postanowiłam powtórzyć wypiek cebulowego chleba, ale uwzględniając sezon na kurki. Razem ze smażoną cebulką, do ciasta dodałam też podsmażone kurki. Wyszło przepysznie!

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulowy chleb z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • cebula
  • 100 g kurek
  • łyżka oliwy/oleju roślinengo
  • 250 ml letniej wody
  • świeżo mielony pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na 1h30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany.
  5. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów