Cebulowy chleb z kurkami

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień eksperymentuję z nowymi recepturami i wypiekami, ale od czasu do czasu wracam do ulubionych przepisów. Jednym z nich jest szybki drożdżowy chleb cebulowy, który cieszy się też sporą popularnością wśród czytelników. Nic dziwnego, jest pyszny, cudownie pachnie i szybko się go robi. Nie ma przecież piękniejszych zapachów w kuchni od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. W tym przypadku mamy podwójną radość

Postanowiłam powtórzyć wypiek cebulowego chleba, ale uwzględniając sezon na kurki. Razem ze smażoną cebulką, do ciasta dodałam też podsmażone kurki. Wyszło przepysznie!

Zdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowy chleb z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulowy chleb z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • cebula
  • 100 g kurek
  • łyżka oliwy/oleju roślinengo
  • 250 ml letniej wody
  • świeżo mielony pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na 1h30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany.
  5. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą

Supełki z kurkami i karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Domowe ciasteczka Oreo

Domowe ciasteczka Oreo

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody mango lassi

Lody mango lassi

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami

Ciasto z mąki pełnoziarnistej…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe FIT

Ptasie mleczko waniliowo-kakao…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Czebureki z mięsem
1

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bajgle szpinakowe

Bajgle szpinakowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chlebek buraczany

Chlebek buraczany

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Drożdżówka z pesto i mozzarellą

Drożdżówka z pesto i mozzarell…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb