Cebulowa tarte tatin
Szybka i prosta do zrobienia, a tak dobrze robi w brzusio! Zwłaszcza jesienią i zimą to idealny comfort food – ta cebulowa tarte tatin to coś, czego potrzebujecie, chociaż może jeszcze o tym nie wiecie 🙂
Cebulowa tarte tatin
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Patelnia żaroodporna o średnicy: 20-21 cm
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia
Składniki na cebulową tarte tatin:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki masła
- 6-7 małych cebul
- 2 łyżki syopu klonowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
- gałązka rozmarynu
- 100 g sera mannouri lub koziego
- 1 łyżka orzechów włoskich
Jak przygotować cebulową tartę tatin?
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
- Na patelni żaroodpornej roztapiamy 3 łyżki masła, cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię i smażymy 5 minut, do zbrązowienia. Dodajemy sól, pieprz, syrop klonowy i ocet balsamiczny i smażymy jeszcze 5 minut.
- Układamy po swojemu na patelni. Ciasto francuskie posypujemy mąką, lekko rozwałkowujemy i przykrywamy nim patelnię, dociskając w brzegach. Przekłuwamy w kilku miejscach nożem i pieczemy 30 minut.
- Studzimy 5 minut, obracamy na talerz, dodajemy pokruszony ser i orzechy włoskie.
Smacznego!