Cebulowa tarte tatin

Cebulowa tarte tatin

Szybka i prosta do zrobienia, a tak dobrze robi w brzusio! Zwłaszcza jesienią i zimą to idealny comfort food – ta cebulowa tarte tatin to coś, czego potrzebujecie, chociaż może jeszcze o tym nie wiecie 🙂

Zdjęcie - Cebulowa tarte tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCebulowa tarte tatin

Rodzaj: wegetariańskie

Ilość porcji: 4

Patelnia żaroodporna o średnicy: 20-21 cm

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na cebulową tarte tatin:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki masła
  • 6-7 małych cebul
  • 2 łyżki syopu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 100 g sera mannouri lub koziego
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Jak przygotować cebulową tartę tatin?

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  • Na patelni żaroodpornej roztapiamy 3 łyżki masła, cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię i smażymy 5 minut, do zbrązowienia. Dodajemy sól, pieprz, syrop klonowy i ocet balsamiczny i smażymy jeszcze 5 minut. 
  • Układamy po swojemu na patelni. Ciasto francuskie posypujemy mąką, lekko rozwałkowujemy i przykrywamy nim patelnię, dociskając w brzegach. Przekłuwamy w kilku miejscach nożem i pieczemy 30 minut.
  • Studzimy 5 minut, obracamy na talerz, dodajemy pokruszony ser i orzechy włoskie.

Smacznego!Zdjęcie - Cebulowa tarte tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowa tarte tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów