Cavallucci

Adwentowy czas nam nastał… Okres oczekiwania na Boże Narodzenie tradycyjnie umilam sobie wypiekiem różnorodnych ciasteczek, które potem trafiają w postaci upominków do przyjaciół i znajomych. W tym roku po raz pierwszy upiekłam “cavallucci” czyli świąteczne ciasteczka rodem z Toskanii. Te ciasteczka, idealne do długiego przechowywania, są dość twarde, choć z czasem wchłaniają trochę wilgoci z powietrza i lekko miękkną. Ale i tak najlepiej przed ugryzieniem zamoczyć je w słodkim winie, kawie czy herbacie. Dzięki orzechom i owocom kandyzowanym wypiek ten ma obłędny smak, podkręcony dla kontrastu anyżkiem i kolendrą. Może brzmi to dziwnie, ale ciasteczka są naprawdę wyśmienite! Oryginalny przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z tej strony.

Zdjęcie - Cavallucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
· 650 g mąki
· 350 g cukru
· 200 g drobno pokrojonych orzechów (włoskich i laskowych)
· 100 g drobno pokrojonych owoców kandyzowanych (do tych ciasteczek tradycjnie używa się kandyzowanych skórek pomarańczowych i cedru, u mnie dominuje pomarańcza)
· 170 ml wody
· 1 łyżka miodu
· 15 g sody
· 15 g mieszanki następujących przypraw: cynamon, anyżek, gałka muszkatołowa, kolendra
· opcjonalnie: ok. 30 g cukru pudru do posypania ciasteczek

Lekko podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier. Mąkę wymieszać z sodą, dodać wodę z cukrem i wszystkie pozostałe składniki (oprócz cukru pudru). Wyrobić ciasto, a następnie uformować z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Pokroić go na grube plasterki, które należy lekko oprószyć mąką. Lekko zaokrąglić brzegi ciasteczek (niektórzy robią też kciukiem wgłębienie na ich powierzchni) – ciasteczka nie mają być jednak jak spod igły, tylko niedbale uformowane, jakby “rozczochrane”:) Ułożyć na blasze w dość dużych odstępach, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 180°C. Idealne cavallucci powinny być twarde z zewnątrz, ale ich środek powinien być stosunkowo miękki. Ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem (u mnie jest tak mało pudru, że prawie wcale go nie widać…).

Zdjęcie - Cavallucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasteczka Czesławki
1

Ciasteczka Czesławki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze