Carpaccio z buraków

Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Carpaccio przeważnie kojarzy nam się z doskonałym jakościowo mięsem lub rybą.
Jak widać, można go również zrobić z warzyw, na przykład tak jak u mnie - z buraków.

To bez wątpienia, mój ulubiony sposób na buraki.

Carpaccio z buraków, to nie tylko doskonała i elegancka przystawka, ale i wspaniały dodatek do mięsnego dania.

Genialne w swojej prostocie, zaskoczy swoim smakiem nie jedno podniebienie:)

Polecam!

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 70g fety/sera koziego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 0.4 łyżeczki musztardy
  • odrobina oliwy/oleju
  • odrobina octu winnego
  • 0.4 pęczka koperku

Buraki zawinąć w folię aluminiową.
Upiec do miękkości (w 200C).
Wystudzić, obrać, pokroić w cieniutkie plastry.
Ułożyć na talerzu.
Zrobić sos.
Połączyć miód, oliwę, sól, pieprz, musztardę i ocet ze sobą.
Powstałym dressingiem polać buraki.
Carpaccio posypać pokruszoną fetą/kozim serem i posiekanym koperkiem.

Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Różowa pasta do chleba - na Różowy Tydzień
2

Różowa pasta do chleba - na Ró…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
3

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują
1

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
1

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5