Carpaccio z buraków

Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Madzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę wypasiony. Była przystawka, pierwsze danie i drugie danie. I tylko zadzwoniła do mnie jak z pracy wracałem żeby się pożalić, że deseru nie ma żadnego. Na co odpowiedziałem, że trudno, nic się nie stało. A Madzia znowu: ale deseru nie ma żadnego! Więc ja znowu spokojnie: no nic się nie stało, trudno. A Madzia na to: Ale nie ma żadnych LODÓW na deser! Więc ja znowu spokojnie: no wiem, rozumiem, nic się nie stało. A w myślach dodałem: No do jasnej cholery, zrozumiałem za pierwszym razem, wiem, że po drodze mam iść do Lidla i kupić! :)
Więc jak wróciłem do domu to już na mnie czekało carpaccio z buraków. A do tego jeszcze jedna większa niespodzianka. Madzia wyjęła z zamrażalnika schłodzony kufel do piwa i podała mi z miłym uśmiechem. Myślałem, że znowu coś przeskrobała, ale nie, dzisiaj po prostu taka miła była :) Później była jeszcze pikantna zupa-krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :)

1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu kilka łyżek pestek słonecznika

Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na talerzu okładamy roszponkę, a na niej plastry buraka. Dresing: w miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz i polewamy tym buraki. Na koniec posypujemy wyprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
I dodam, że smakuje genialnie! A w moich ustach to brzmi - delikatnie mówiąc - dziwnie, bo ja nie lubię buraków.
Smacznego!
Zdjęcie - Carpaccio z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

Smoothie bowl z guaraną, grana…

food² food²
Food Square

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!