Carbonara z chorizo

Carbonara z chorizo

Przy przygotowaniu carbonary najistotniejszym krokiem jest odpowiednie wyczucie temperatury podczas dodawania do ciepłego makaronu żółtek. Zarówno patelnia, jak i sam makaron nie mogą być gorące, tylko ciepłe, tak by z żółtek utworzył się pyszny sos, a nie jajecznica.

Ja zwykle zaczynam przygotowania od postawienia wody na makaron. Kiedy makaron się gotuje (u mnie około 11 minut), mam czas na przygotowanie pozostałych składników.

Ostatnio robiłam ryż z kalafiora z kurczakiem i chorizo i mój mąż powiedział, że lubi takie wysmażone chorizo i super by było zrobić też z nim carbonarę. Mnie się od razu pomysł spodobał. Potem, jak sprawdzałam w sieci, zauważyłam, że pomysł taki już jest i to zrobiony przez samego Jamiego Olivera. Postanowiłam się zainspirować i również dodałam ostrą papryczkę oraz rozmaryn. Powiem Wam, że wyszło mocno pikantnie, ale przepysznie. Moje chłopaki były zachwycone.

Zdjęcie - Carbonara z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na carbonarę z chorizo:

  • około 250-300 g makaronu spaghetti
  • 140 g chorizo
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

 

Jak zrobić carbonarę z chorizo?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.

Chorizo kroimy na plasterki, wrzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Pod koniec dodajemy pokrojoną na plasterki ostrą papryczkę oraz posiekane igiełki rozmarynu. Chwilę smażymy, po czym zdejmujemy z palnika.

Żółtka oraz całe jajko mieszamy do połączenia. Dodajemy parmezan oraz 2-3 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu, mieszamy. Odstawiamy na bok.

Na ciepłą patelnię z chorizo dodajemy makaron, mieszamy. Po około 2-3 minutkach wlewamy mieszankę jajeczną i dokładnie mieszamy.

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

 

 

Polecam również przepis na Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem Zdjęcie - Carbonara z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów