Caponata

Caponata- domowe, pachnące Sycylią danie pełne warzyw, z przewagą bakłażana. Dla mnie to jeden ze smaczniejszych sposobów na podanie oberżyny.

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Caponatę możecie podawać na ciepło lub zimno, sprawdzi się zarówno jako „jarzynka” do porcji mięsa jak i podana po prostu z kawałkiem grzanki.

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Caponata

Agata, 24 lutego 2014

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • bakłażan - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • seler naciowy - 1 łodyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • puszka siekanych pomidorów - 2 szt
  • kapary - 2 łyżki
  • oliwki - ok. 10 szt
  • rodzynki - 3 łyżki
  • migdały - 3 łyzki
  • oliwa - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku
  • brązowy cukier - ok. 1 łyżeczki
  • ocet balsamiczny - 4 łyżki
Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę bakłażany obsmaż na oliwie. Dodaj cebulę i czosnek oraz pokrojony w talarki seler, usmaż do miękkości. Dodaj kapary, oliwki, rodzynki i ocet.

Dodaj pomidory i duś, aż sos zgęstnieje ok. 15 minut. Dopraw do smaku.

Danie podawaj posypane uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy