Camembert z grilla z sałatką
Camembert z grilla z płynnym środkiem (podawany z żurawiną) oraz sałatka z mozzarellą, pomidorkami, czerwoną cebulą oraz orzechami włoskimi i olejem ziołowym z oregano, pomidorem i cebulą. To dwa niebanalne pomysły na grilla!
Do obu dań wykorzystujemy oleje ziołowe Kujawski w dwóch wariantach smakowych. Kujawski z czosnkiem i bazylią do camemberta oraz z oregano, pomidorem i cebulą do sałatki.
Oleje Kujawski z ziołami w sezonie grillowym idealnie sprawdzą się jako:
✔️marynata do mięs, warzyw, a nawet ryb na grilla
✔️można je wykorzystać również do do dań smażonych, świetnie podkręcają smak dania.
W przypadku oleju Kujawskiego z ziołami jest to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Olej występuje w 8 wariantach smakowych.
Składniki na grillowany camembert z żurawiną:
- 1 ser camembert (np. ziołowy)
- 2-3 łyżki żurawiny
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie grillowanego camemberta z żurawiną:
Camembert smarujemy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Naolejowany ser grillujemy z dwóch stron, aż powstaną charakterystyczne zarumienienia. Gotowy camembert podajemy z żurawiną i z sałatką.
Składniki na sałatkę:
- 1 większe opakowanie mixu sałat
- 1 czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 opakowania mini mozzarelli
- 5 łyżek orzechów włoskich
- ok. 4 łyżki oleju Kujawskiego z oregano, pomidorami i cebulą
Przygotowanie sałatki:
Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż i dorzucamy do reszty, po czym dodajemy orzechy włoskie i kulki mozzarelli. Następnie wlewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z oregano, pomidorami i cebulą. Całość mieszamy i sałatka na grilla gotowa.
Ilość porcji: 1-3
Czas przygotowania: 20 min
Okazja: Grill
Poziom trudności: bardzo łatwe