Calzone


Już nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.
Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi.

Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku 7 g suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania ciasta: Mleko podgrzać wsypać drożdże i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać sól, oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zostawić na 1 – 2 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem.
Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2 kostki rosołowe i listki laurowe. Po ugotowaniu wystudzić i raz zmielić. Mrożone warzywa podsmażyć na patelni o 5 minut krócej niż podano na opakowaniu. Pod koniec smażenia dodać mięso, majeranek, sól, pieprz, krojone pomidory, ketchup Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby się przestudziło.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.
Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego :-) Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pizza z patelni
3

Pizza z patelni

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Mini pizze
1

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą
3

Biała pizza z kurkami, boczkie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu