Calzone


Już nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.
Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi.

Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku 7 g suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania ciasta: Mleko podgrzać wsypać drożdże i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać sól, oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zostawić na 1 – 2 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem.
Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2 kostki rosołowe i listki laurowe. Po ugotowaniu wystudzić i raz zmielić. Mrożone warzywa podsmażyć na patelni o 5 minut krócej niż podano na opakowaniu. Pod koniec smażenia dodać mięso, majeranek, sól, pieprz, krojone pomidory, ketchup Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby się przestudziło.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.
Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego :-) Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bigos z dyni i warzyw korzennych
2

Bigos z dyni i warzyw korzenny…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1

Makaron ze szpinakiem i mascar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą

Pieczone pierożki drożdżowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
1

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem
3

Sałatka z camembert i wędzonym…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem
1

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pieczone pierogi z mięsem i sezamem
4

Pieczone pierogi z mięsem i se…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasola duszona z wieprzowiną
2

Fasola duszona z wieprzowiną

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy