Caldo de papas- rosół z Gran Canaria
Caldo de papas
Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje.
Składniki dla 2-3 osób:
4 ziemniaki
1 cebula
½ papryki zielonej
½ papryki czerwonej
1-2 pomidory
2 gałązki kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki nitek szafranu
Sól, pieprz
maggi do smaku
1 jajko na osobę.
Wykonanie. Obrane ziemniaki pokroić w duże kawałki i umieścić w garnku z wodą. Papryki pokroić i dorzucić do ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i do garnczka. Cebulkę trochę przyrumienić i dołożyć do reszty. Wlać oliwkę. Dodać gałązki świeżej kolendry, szafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną.
Nalać, a właściwie nałożyć bo zupa jest gęsta , na talerze i smacznego.