C is for cookie

Zdjęcie - C is for cookie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"C is for cookie"- jak śpiewał Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej. Chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady to zdecydowanie moje ulubione ciastka. Często je robię zmieniając co jakiś czas składniki, np. zmniejszając ilość czekolady dodaję suszone owoce lub posiekane orzechy. Tym razem chciałam zrobić niebieskie ciasteczka dla Ciasteczkowego Potwora. Niestety wyszły bardziej zielone, ale podobno te kolorowe były jeszcze smaczniejsze od tych tradycyjnych. Ciężko jest zachęcać czytelników bloga do danego przepisu, aby nie zostało to odebrane jako chwalenie się. Dowodem na to, że ciastka wyszły idealne było napadnięcie na mojego Ciasteczkowego Potwora bandy Mięsożerców, którzy stwierdzili, że ciastka są smaczniejsze od mięsa. Z taką recenzją mogę spokojnie zakończyć poszukiwania na doskonałe ciasteczka.
Ciasteczka z kawałkami czekolady 250 g masła 165 g cukru pudru 165 g brązowego cukru 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 335 g mąki pszennej łyżeczka sody 300 g groszków czekoladowych (u mnie 200g groszków z mlecznej czekolady i 100 z białej) * + przy niebieskich ciasteczkach : łyżeczka niebieskiego barwnika spożywczego
Masło, cukry, jajko i ekstrakt waniliowy zmiksować na puszystą masę. Po tej czynności zazwyczaj wyjadam trochę masy przywołując wspomnienie dzieciństwa, kiedy to uwielbiałam jeść bułkę z masłem i dużą ilością cukru. Masę przekładamy do dużej miski i przesiewamy mąkę z sodą w dwóch partiach dokładnie wszystko mieszając. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe, mogą być mleczne, z gorzkiej lub białej czekolady. W przypadku kiedy chcemy uzyskać efekt kolorowych ciasteczek, dodatkowo przy miksowaniu dodajemy łyżeczkę barwnika spożywczego. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Jeśli chcemy aby ciasteczka były płaskie to odrobinę spłaszczamy kulki. Ciastka pieczemy 10 minut w odstępach ok. 3 cm w rozgrzanym piekarniku na 190°C. Ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia na kratce. Ciastka w dotyku mogą wydawać się zbyt miękkie, ale gwarantuję, że stwardnieją odpoczywając na blaszce lub kratce.

Zdjęcie - C is for cookie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Ciastka z pianką
1

Ciastka z pianką

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Muffiny z jagodami
1

Muffiny z jagodami

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciastka z bratkami
1

Ciastka z bratkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zdrowe batony – 4-składnikowe
1

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki