C is for cookie

Zdjęcie - C is for cookie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"C is for cookie"- jak śpiewał Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej. Chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady to zdecydowanie moje ulubione ciastka. Często je robię zmieniając co jakiś czas składniki, np. zmniejszając ilość czekolady dodaję suszone owoce lub posiekane orzechy. Tym razem chciałam zrobić niebieskie ciasteczka dla Ciasteczkowego Potwora. Niestety wyszły bardziej zielone, ale podobno te kolorowe były jeszcze smaczniejsze od tych tradycyjnych. Ciężko jest zachęcać czytelników bloga do danego przepisu, aby nie zostało to odebrane jako chwalenie się. Dowodem na to, że ciastka wyszły idealne było napadnięcie na mojego Ciasteczkowego Potwora bandy Mięsożerców, którzy stwierdzili, że ciastka są smaczniejsze od mięsa. Z taką recenzją mogę spokojnie zakończyć poszukiwania na doskonałe ciasteczka.
Ciasteczka z kawałkami czekolady 250 g masła 165 g cukru pudru 165 g brązowego cukru 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 335 g mąki pszennej łyżeczka sody 300 g groszków czekoladowych (u mnie 200g groszków z mlecznej czekolady i 100 z białej) * + przy niebieskich ciasteczkach : łyżeczka niebieskiego barwnika spożywczego
Masło, cukry, jajko i ekstrakt waniliowy zmiksować na puszystą masę. Po tej czynności zazwyczaj wyjadam trochę masy przywołując wspomnienie dzieciństwa, kiedy to uwielbiałam jeść bułkę z masłem i dużą ilością cukru. Masę przekładamy do dużej miski i przesiewamy mąkę z sodą w dwóch partiach dokładnie wszystko mieszając. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe, mogą być mleczne, z gorzkiej lub białej czekolady. W przypadku kiedy chcemy uzyskać efekt kolorowych ciasteczek, dodatkowo przy miksowaniu dodajemy łyżeczkę barwnika spożywczego. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Jeśli chcemy aby ciasteczka były płaskie to odrobinę spłaszczamy kulki. Ciastka pieczemy 10 minut w odstępach ok. 3 cm w rozgrzanym piekarniku na 190°C. Ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia na kratce. Ciastka w dotyku mogą wydawać się zbyt miękkie, ale gwarantuję, że stwardnieją odpoczywając na blaszce lub kratce.

Zdjęcie - C is for cookie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Ciastka z pianką
1

Ciastka z pianką

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pancakes z borówkami
1

Pancakes z borówkami

food² food²
Food Square

Domowe lody owocowe
1

Domowe lody owocowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tęczowe galaretki
1

Tęczowe galaretki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki
1

Starry night cake pops - gwiez…

food² food²
Food Square

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zwijane drożdżówki z malinami
1

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami
1

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką
1

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka