Burrito

Burrito
Pikantne i sycące burrito świetnie nadaje się na obiad. Miłośnicy kuchni meksykańskiej jeśli jeszcze nie mieli okazji koniecznie muszą spróbować. W przypadku braku wystarczającej ilości czasu można wykorzystać gotowe placki tortilli. Ja jednak polecam przygotowanie domowych. A wiecie, że burrito to po hiszpańsku osiołek:)
Zdjęcie - Burrito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 18szt.):
Tortille:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
Farsz:
  • ok. 750g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150g żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • olej do smażenia
Sos:
  • 200g przecieru pomidorowego
  • papryka słodka i ostra
Mąkę połączyć z wodą i solą, wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 18 części, każdą rozwałkować na cienki okrągły placek, podsypując mąką. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni, z każdej strony, przez ok 45sek. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać mięso, dobrze przyprawić, podsmażyć. Dodać umyte i pokrojone pieczarki, pomidora i paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, dokładnie wymieszać, dusić ok. 5min. Przecier podgrzać, przyprawić papryką. Na gotowy placek nałożyć łyżkę sosu, rozsmarować, nałożyć porcję farszu, posypać startym serem, zawinąć.

Kategorie przepisów