Burgery z łososia
W naszym domu rozpoczęliśmy rewolucję żywieniową. Mamy cele, mamy określony przez dietetyka plan działania, mamy też trzy osoby z różnymi potrzebami żywieniowymi. Ogarniam z trudem temat jak to wszystko pogodzić aby nie zwariować i nie zapuścić korzeni przy blacie kuchennym.
Postanowiłam wykorzystać poniedziałkowe "szkolenie" i dzisiaj proponuję Wam burgery z łososia z dodatkiem bakłażana i czerwonej cebuli. Powiem nieskromnie - wyszły rewelacyjne. Powiem więcej bardziej mi smakowały, niż te które przygotowywałam pod okiem pana Jerzego Pasikowskiego. Doświadczenie z ostatnich warsztatów z Przyjaciółmi WINIARY będę z pewnością wykorzystywać, więc możecie oczekiwać kolejnych wpisów z burgerami w roli głównej.
Burgery z łososiaSKŁADNIKI
(na 6 kotletów)
Postanowiłam wykorzystać poniedziałkowe "szkolenie" i dzisiaj proponuję Wam burgery z łososia z dodatkiem bakłażana i czerwonej cebuli. Powiem nieskromnie - wyszły rewelacyjne. Powiem więcej bardziej mi smakowały, niż te które przygotowywałam pod okiem pana Jerzego Pasikowskiego. Doświadczenie z ostatnich warsztatów z Przyjaciółmi WINIARY będę z pewnością wykorzystywać, więc możecie oczekiwać kolejnych wpisów z burgerami w roli głównej.
Burgery z łososiaSKŁADNIKI
(na 6 kotletów)
- 60 dkg filetu z łososia bez skóry
- 1 nieduży bakłażan
- 1 czerwona cebul
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- odrobina oleju do posmarowania patelni
- Łososia zmiel w maszynce do mielenia mięsa ewentualnie bardzo drobno posiekaj.
- Bakłażana pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i przełóż na sitko. Po 15 minutach odciśnij płyn.
- Cebulę pokój w bardzo drobną kostkę.
- Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki.
- Dopraw solą i ewentualnie większą ilością octu balsamicznego.Masę wyrabiaj chwilę i odstaw na pół godziny aby odpoczęła.
- Smaż na patelni grillowej z obu stron.