Burgery z łososia

Burgery z łososia
Zdjęcie - Burgery z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Nie lubię statystyk. Być może wynika to z tego, że studiuję socjologię (na szczęście już kończę), ale nie o źle dobranych kierunkach przez młodych ludzi chciałam pisać. Na studiach zdałam sobie sprawę jak często statystyki są niemiarodajne. Dlatego nie będę się skupiać na wynikach konkretnych badań. Obserwując rzeczywistość blogową, czytelników burczymiwbrzuchu i znajomych śmiem twierdzić, że Polacy jedzą za mało ryb (pomijając śledzia do wódki). Porcja smażonej ryby z frytkami, w nadmorskim kurorcie dwa razy w sezonie letnim to zdecydowanie niewielki przydział jak na jedną osobę.
To trochę groteskowe, bo przecież mieszkamy nad Bałtykiem, więc powinno być na odwrót. Czy jest to konsekwencja zbyt wysokich cen za kilogram ryby? Czy w Polsce łatwo dostać świeżą i wysokiej jakości rybę? Czy Polakom brakuje kultury jedzenia ryby i pomysłów na jej przyrządzenie? A może nie smakuje nam ryba, bo nie umiemy jej przygotować? Nie mam zielonego (i rybnego) pojęcia, nie mnie to oceniać. Jakiś czas temu poddałam się i przestałam publikować przepisy na rybę, ponieważ za każdym razem gdy wrzucałyśmy taką notkę nie widziałam za bardzo zainteresowania ze strony czytelników. A przecież przy kierowaniu się doborem przepisów na blogu Wasze zdanie jest bardzo ważne :) Postanowiłam się nie poddawać, bo wierzę, że jednak znajdą się wśród Was miłośnicy ryb, a może kogoś do nich nawet przekonam? Atakuję dziś z łososiową siłą ponownie! Burgery z łososia to moim zdaniem szybkie, proste danie, ale przy tym o wyrafinowanym smaku. Grillowany fishburger, ukryty między musztardowym sosem, bułką z sezamem i ulubionymi dodatkami spełnia w pełni moje kulinarne fantazje. Myślę, że takie burgery to ostatnia szansa by przekonać kogoś do rybnych eksperymentów :)
Zdjęcie - Burgery z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Burgery z łososia
  • 300 g łososia
  • jajko
  • łyżka sosu Worcestershire
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 1/2 ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • 3 łyżki bułki tartej
Dodatki:
  • bułki do hamburgerów
  • papryczki pepperoni z zalewy
  • pomidorki koktajlowe
  • liście świeżego szpinaku
  • plastry żółtego sera
Sos musztardowy:
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy posiekanego łososia, oczyszczonego z ości i skóry. Dodajemy posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy garść natki pietruszki, bułkę tartą i przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Wlewamy sos Worcestershire, ocet balsamiczny i wbijamy jajko. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Formujemy z niej burgery o średnicy zbliżonej do bułek (masa będzie się lepić do ręki).
  2. Rozgrzaną patelnię do grillowania smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Kładziemy burgery i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
  3. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 190 stopni. Bułki kroimy wzdłuż na pół. Na górną część bułek kładziemy plastry sera. Bułki oraz burgery kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut.
  4. Składniki sosu łączymy i mieszamy za pomocą trzepaczki. Liście szpinaku myjemy, pomidorki koktajlowe kroimy w cząstki. Wyjmujemy bułki i łososia z piekarnika. Na dół każdej bułki kładziemy burgera, następnie szpinak, pomidorki i polewamy obficie sosem. Burgery podajmy ozdobione papryczką pepperoni (wbitą w bułkę za pomocą wykałaczki), którą przegryzamy podczas jedzenia.
Tosia

Kategorie przepisów