Burgery z buraka

Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę jedzenie bułek, możecie przygotować na ich bazie klasyczny obiad z kaszą lub ziemniakami oraz zestawem surówek i kompocikiem. Do tego przepisu nie trzeba wcześniej gotować czy też piec buraków. Masę przygotowujemy głównie z surowych buraków oraz płatków owsianych. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do nich płatki owsiane, które wchłoną sok z buraka  dzięki temu zmiękną i napęcznieją. Część masy proponuję zblendować dla uzyskania bardziej klejącej, zwartej konsystencji. Kotlety podczas pieczenia nie rozsypują się i nie tracą swojego kształtu! Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu z dodatkiem sosów i świeżych warzyw. Smacznego!

Zdjęcie - Burgery z buraka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrint

Burgery z buraka Czas przygotowania 15 min

Czas gotowania 15 min

Czas razem 30 min

Ilość porcji: 8 <- Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Składniki na burgery

  • 300 g buraków
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 160 g płatków owsianych
  • 150 g fety
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej bazylii
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • bułki hamburgerowe
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • musztarda, ketchup, majonez
  • sałata
  • ser
  • cebula
  • awokado i inne ulubione składniki

Instrukcje

  1. Buraki wyszorować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach

  2. Dodać płatki owsiane i oliwę, wymieszać i odstawić na około 20 minut

  3. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować buraki z płatkami, nie trzeba robić tego dokładnie wystarczy, że zmiksujecie na papkę około 1/3 masy

  4. Następnie dodać pozostałe składniki, ser rozkruszyć w dłoniach, wymieszać i doprawić solą i pieprzem

  5. Z przygotowanej masy buraczanej uformować 8 burgerów

  6. Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery na średnim ogniu z dwóch stron po około 4 minuty, uważajcie żeby ogień nie był zbyt ostry!

  7. Po upieczeniu odrazu podawać w formie klasycznego burgera z zaproponowanymi dodatkami lub jako danie obiadowe z sałatką i kaszą

  8. Smacznego!

Uwagi

Jeśli jesteście uczuleni na gluten i macie celiakię, pamiętajcie o kupieniu certyfikowanych płatków owsianych!

Zdjęcie - Burgery z buraka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą
2

Sałatka z ogórkami, chili i ko…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
2

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą
2

Sałatka z ogórkami, chili i ko…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Budyń jaglany z jogurtem i jagodami
1

Budyń jaglany z jogurtem i jag…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffiny z jagodami
1

Muffiny z jagodami

Beti Beti
kruche babeczki

Fasolka szparagowa z bułką tartą
1

Fasolka szparagowa z bułką tar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy