Burger z krewetkami
Przyznaję, że zachęcając Was do tego dania nie mogę być ani trochę obiektywna. Cóż..nie dość, że każdy swoje chwali, to jeszcze jestem wielką miłośniczką krewetek! Dlatego nie możecie mi wierzyć na słowo, musicie krewetkowych burgerów spróbować sami :) Pomysł na burgery z krewetkami podsunął mi prawdziwy hamburgerowy mistrz (hamburgerów równie pysznych co sztucznych ) - sieć restauracji McDonald's. Kojarzę, że kilka lat temu podczas wakacji, w ramach sezonowych bułek wprowadzili burgery z krewetkami. Nie bardzo jednak pamiętam z jakim sosem i jakimi dodatkami je podawali, ani też nie mam pojęcia w jaki sposób robili "krewetkowe steki". Moje burgery postanowiłam podać z moim ulubionym sosem curry, z awokado, kiełkami lucerny i relish'em z mango, który prezentowałam Wam ostatnio razem z placuszkami ziemniaczano-szpinakowymi. Oczywiście jeśli zdecydujecie się na zrobienie takich burgerów to dodatki możecie zmieniać dowolnie. Myślę, że równie pysznie smakowałyby np. z sosem czosnkowym i rukolą :)
Burger z krewetkami
/proporcje na 2 sztuki
- 120 g krewetek (surowych lub ugotowanych)
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
- łyżka pieprzu cytrynowego
- łyżka oliwy arachidowej
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- szczypta ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- mała garść świeżej mięty
- awokado
- kiełki lucerny
- mango
- sok z połowy limonki
- skórka z połowy limonki
- pół małej, czerwonej cebuli
- 1/3 papryczki chili
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miody
- pół łyżeczki curry
- szczypta ostrej papryki
- Usuwamy ogonki z krewetek i wrzucamy je do miseczki. Jeśli krewetki są mrożone należy je wcześniej rozmrozić. Dodajemy pieprz cytrynowy, sok z cytryny, odrobinę miodu i oliwę arachidową. Owoce morza marynujemy godzinę w lodówce.
- Zamarynowane krewetki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy jajko, świeżą miętę i blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy bułkę tartą oraz sezam i mieszamy składniki. Z otrzymanej masy formujemy dwa okrągłe burgery, lekko je spłaszczając ręką. Patelnię do grillowania rozgrzewamy i smarujemy oliwą (jest to konieczne aby steki się nie przykleiły). Grillujemy krewetkowe burgery po 3-4 minuty z każdej strony. Na ręczniku papierowym odsączamy z oliwy.
- O tym jak przygotować relish pisałam już w notce z ziemniaczano-szpinakowymi placuszkami : "Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok i skórkę z połowy limonki, jogurt naturalny i papryczkę chilli. Blendujemy przez 3 minuty na gładką masę, dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut."
- Aby przygotować sos należy połączyć majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, miód i przyprawy ucierając je trzepaczką.
- Bułki do hamburgerów kroimy wzdłuż na pół i podgrzewamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.
- Spód każdej upieczonej bułki smarujemy sosem curry,
- Kładziemy krewetkowego burgera,
- Smarujemy relish'em z mango,
- Układamy plastry awokado,
- Posypujemy kiełkami lucerny,
- Polewamy sosem curry,
- Przykrywamy bułką.