Burger z jajem sadzonym
Nie wiem czy taką bułkę z jajkiem sadzonym i boczkiem można nazwać burgerem, ale tak mi się kojarzy, więc niech będzie, że jest to burger 😉
Burgery z boczkiem i jajkiem sadzonym to propozycja, którą moja rodzinka uwielbia. Smakują wyśmienicie i dość szybko się je robi. Zdecydowanie szybciej niż klasyczne burgery 😉
Do przygotowania takich „kanapek” wykorzystuję bułkę mleczną. Boczek robię we frytownicy beztłuszczowej, bo taki smakuje mi najbardziej, ale równie dobry wyjdzie przygotowany na patelni. Całość jest pyszna i smakuje, nawet po lekkim schłodzeniu (wiem, bo zdjęcia zajęły mi trochę czasu i wszystko zdążyło nieco przestygnąć 😉 ).
- 3 bułki mleczne
- 3 jajka
- 6 plastrów boczku (u mnie surowy)
- 3 plasterki sera cheddar
- rukola lub świeży szpinak
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka wody z ogórków
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
Majonez łączymy z octem winnym, wodą z ogórków (opcjonalnie) oraz startym na drobnych oczkach ogórkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy nieco masła i wybijamy jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż białko się zetnie (ja smażę na niewielkim ogniu pod przykryciem). Pod koniec na każde jajko dajemy plaster sera, trzymamy pod przykryciem, aby nieco się roztopił.
Boczek wysmażamy na chrupko.
Bułki kroimy na pół, rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni. Dolną połówkę bułki smarujemy niewielką ilością sosu, rozkładamy rukolę lub szpinak. Dajemy boczek oraz jajko z serem. Drugą część bułki również smarujemy niewielką ilością sosu, przykrywamy naszego burgera.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym