Buraczane wianuszki
Szykujecie w tym roku wielkanocne ozdoby? Proponuję postawić na jadalne dekoracje! Buraczane wianuszki są nie tylko smakowite, ale także ozdobią świąteczny stół. A jeśli uformujemy ją ze sporą dziurką będzie można wypełnić je pisankami.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 180 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- tartych buraków - 150 g
- maku lub suszonych ziół (wierzch) - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy buraki, drożdże, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne.
2. Tak uformowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długo wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy w warkoczyk. Łączymy ze sobą końce. Tak uformowane wianki kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem.
4. Wianki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte wianuszki smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub ziołami. Pieczemy metoda góra-dół przez 20 minut.