Buraczak
Buraczak to lubelskie ciasto z burakiem cukrowym. Niesamowicie wilgotne, słodkie i naprawdę pyszne! Nie da się poprzestać na jednym kawałku:) Za przepis i nie tylko:-) dziękuję Iwonce.
Buraczak
Składniki:
- ok. 2kg burak cukrowy
- 3 jajka
- 3 dkg drożdży
- 1 szklanka wody, w której gotowaliśmy buraka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 2,5 szklanki maki pszennej tortowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dkg masła
- mak
- cukier do posypania wierzchu ciasta
Buraka obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odlewamy 1 szklankę wody w której go gotowaliśmy. W gorącej rozpuszczamy masło pokrojone na małe kawałki. Do lekko ciepłej wody z masłem dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, buraka startego na dużych oczkach tarki, śmietanę oraz 2 łyżki maku. Wyrabiamy ciasto, a następnie wylewamy je na dużą prostokątną blaszkę wysmarowaną oliwą lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Wierzch posypujemy makiem i cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kroimy i podajemy wystudzone.
Smacznego:-)
Przepis ten jest moja siódmą propozycja w ramach zabawy gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.