Bunion grzybowy z gryczanym ramenem
Rozgrzewający grzybowy bulion z gryczanym ramenem. Wy dodajcie swój ulubiony. W Azji to najpopularniejsza zupa. Przepisów na tego rodzaju zup jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały!
Składniki:
1,5 litra wody
3 grzyby shitake
2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków
2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową)
spory plaster selera
kawałek pora
mała cebula
anyż
szczypta cynamonu
imbir 2 cm wielkości kciuka
1 łyżeczka soli himalajskiej
pieprz do smaku
1-2 łyżki sosu sojowego
olej
makaron ramen gryczany
1 kapusta bok choy
cząstka cytryny
Przygotowanie:
Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać so garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Dodać do garnka. Dodać anyż i szczyptę cynamonu. Cebulę przekroić na pół i karmelizować na suchej patelni. Dodać do bulionu. Doprawić i gotować 20 minut.
Ugotować makaron. Kapustę bok choy można zalać wrzącym bulionem lub udusić przed podaniem na niewielkiej ilości oleju i skropić sosem sojowym. Zupę polejcie niewielką ilością oleju, tak żeby powstały oka jak w rosole;)