Bułki ze słonecznikiem
"Akcja "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" nabiera tempa. Zgłoszona wiele ciekawych przepisów. Ja dodałam poniedziałkowy chleb, a teraz kolej na bułki. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Smaczne i mięciutkie, a przy tym zdrowe. Ulubione bułki Pawła"
Bułki ze słonecznikiem
(przepis własny)
Składniki na 12 szt.
Zaczyn:
200g mąki pszennej typ 650
200ml letniej wody
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
Ciasto:
425g mąki pszennej typ 650
50g mąki żytniej typ 720
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
50g pestek słonecznika
Wykończenie:
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki pestek słonecznika
Wieczorem przygotuj zaczyn. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na jednolią masę. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i odstaw na całą noc.
rano przełóż cały zaczyn do naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto. Wlej mleko, wsyp mąkę i dodaj pozostałe składniki. wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Powinno otworzyć kulę. Gdyby było zbyt luźne dosyp jeszcze trochę mąki. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj krochmal. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami zimnej wody i zalej wrzątkiem, cały czas mieszając aby nie utworzyły się kłaczki. Wystudź.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i lekko wygnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm i pokrój na kwadraty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. przykryj sucha ściereczką i odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200
°C . Bułeczki posmaruj krochmalem i posyp pestkami słonecznika.
Piecz 15-17 minut. Wysytudź na kracie kuchennej.
Przepis dodaję do akcji