Bułki z siemieniem

Bułki z siemieniem lnianym to kolejny przepis do wypróbowania, a  naprawdę warto, bo bułki są bardzo smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek! Ciasto, z którego przygotowujemy bułki jest sprężyste i elastyczne dlatego też formowanie z niego bułeczek jest bardzo łatwe i przyjemne. Do ciasta dodałam mielone nasionka lnu, które sprawiają, że bułki są wilgotne po upieczeniu i zachowują długo świeżość, ale to mniej istotna sprawa, bo bułki znikają tego samego dnia 😉 Bułki przed pieczeniem posypuję całymi nasionkami lnu, który po upieczeniu jest bardzo smaczny i chrupiący. Osoby, które nie lubią lnu, mogą bułki upiec bez jego dodatku, również będą smaczne Zapraszam!

5.0 from 1 reviews Bułki z siemieniem Zdjęcie - Bułki z siemieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 
Autor: Anna Typ dania: Pieczywo

Ilość porcji: 10

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 1 małe jajko
  • 15 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Dodatkowo

  • len całe nasionka
  • 1 małe jajko + łyżka mleka

Instrukcje

  1. Do miski miksera wlać wodę dodać drożdże i cukier mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Ciasto podzielić na 10 równych części z każdej uformować kulkę, układać na blaszce zachowując odstępy między bułkami, można delikatnie spłaszczyć, wierzch bułek lekko naoliwić i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
  6. Wyrośnięte bułki pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami lnu, wstawić do piekarnika
  7. Bułki pieczemy przez 15 minut
  8. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić
  9. Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Bułki z siemieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne