Bułki z płatkami owsianymi

Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych są bułkami nieco cięższymi niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść je ze wszystkim dodatkami lub zupełnie bez niczego fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z odrobiną solonego masła! Namawiam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu, ponieważ poza wspaniałym smakiem są również bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest zwarte i elastyczne dzięki temu dobrze się z nim pracuje. Można przygotować klasyczne okrągłe bułeczki lub pobawić się ich formą tworząc fantazyjne kształty warkocze, zawijaski czy spiralki ciasto idealnie do tego się nadaje. Wystarczy, że blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie.

Bułki z płatkami owsianymi Zdjęcie - Bułki z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Autor: Anna Typ dania: Pieczywo

Ilość porcji: 14

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 310 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g płatków owsianych

Instrukcje

  1. Do miski miksera wsypać mąki, sól i płatki owsiane
  2. Do innego naczynia odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut
  4. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, odgazować ciasto ugniatając je dłońmi, podzielić na 14 kawałków
  6. Z każdego kawałka uformować bułeczki
  7. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch bułek delikatnie posmarować olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
  9. Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąką lub ziarenkami
  10. Po wstawieniu bułek do piekarnika spryskać kilka razy jego wnętrze, bułki pieczemy przez około 18 minut
  11. Po upieczeniu wyjąć bułki, pozostawić na kratce do wystudzenia
  12. Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Bułki z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka