Bułki makowe

Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie, znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych przysmaków jest makowiec. Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia, co czasami zdarza się nawet najlepszym, ale mam dla Was rozwiązanie tego problemu! Bułeczki makowe, są wspaniałą alternatywą dla klasycznego makowca, przygotujecie je w bardzo łatwy sposób i co ważne przygotujecie je błyskawicznie. Smak bułeczek jest wspaniały i niczym nie ustępuje klasycznym makowcom, ciasto jest delikatne, puszyste i pachnące cynamonem. Zwieńczeniem bułeczek jest lukier cytrynowy.

Ciasto na bułeczki można przygotować dzień przed pieczeniem, a przez noc przechować je w lodówce, aby następnego dnia je upiec. Bułeczki długo zachowują świeżość, ale można odświeżać je przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego!

Bułki makowe

Rodzaj Desery

Przygotowanie 20 minut

Gotowanie 18 minut

Razem 38 minut

Porcje 12

Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Autor Anna

Składniki na ciasto:

  • 80 g masła
  • 130 ml mleka
  • 14 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko

Dodatkowo

  • 450 g masy makowej gotowej
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny tyle żeby uzyskać półpłynny lukier

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, cynamon i cukier wymieszać.

  2. Do rondelka włożyć masło postawić na ogniu i rozpuścić, do masła dolać mleko, wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże, które trzeba dokładnie rozpuścić, wbić jajko rozbełtać.

  3. Do składników suchych dodać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, wyrabiamy przez około 4 minuty.

  4. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego brzegu. Rulon podzielić na 12 równych części.

Przygotowanie lukru

  1. Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodać sok z cytryny, soku należy dodać tyle, żeby lukier dał się łatwo rozsmarować na bułeczkach.

  2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami do każdej włożyć jeden kawałek ciasta przeciętą częścią góra-dół, formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch bułeczek pomalować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 18 mimut, pamiętajcie, że każdy piekarni piecze inaczej więc pilnujcie bułeczek być może w waszym piekarniku bułeczki będą potrzebowały kilka minut więcej 🙂

  4. Po upieczeniu wyjąć bułeczki na kratkę i pomalować lukrem, przestudzić przed podaniem.

  5. Smacznego!

Notatki

Przygotowane i wypełnione nadzieniem bułeczki można przykryć folią spożywczą, która wcześniej należy naoliwić z jednej strony w ten sposób ciasto nie przyklei się do wierzchu bułek. Tak przygotowana formę z bułkami wstawiamy na noc do lodówki, a następnego dnia wyjmujemy je z lodówki na około 70 minut przed pieczeniem, aby ogrzały się i podrosły. Następnie pieczemy.

Zdjęcie - Bułki makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
1

Kruche ciasto z budyniem i rab…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort czekoladowy z ptysiami
2

Tort czekoladowy z ptysiami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bananowa krówka
4

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Bounty
2

Ciasto Bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegański jogurt kokosowy
2

Wegański jogurt kokosowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Sałatka ziemniaczana ze szpara…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny