Bułki hamburgerowe z zakwasem

Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie tylko do hamburgerów, można również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin. Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto z połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku, są wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas formowania bułek. Z ciasta można przygotować również mini bagietki posypane różnego rodzaju ziarnami.

Zdjęcie - Bułki hamburgerowe z zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj

Bułki hamburgerowe z zakwasem

Puszyste i delikatne w smaku o mięsistym wnętrzu pyszne bułki hamburgerowe!

Rodzaj Pieczywo: Przygotowanie 2 godziny

Razem 2 godziny 20 minut

Porcje 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Autor Anna

Składniki:

  • 720 g mąki pszennej
  • 9 g soli
  • 20 g miodu
  • 280 g wody letniej
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 55 g masła miękkiego
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Instrukcja

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać

  2. W dzbanku wymieszać wodę, zakwas, drożdże, miód i jajka, dodać do składników suchych i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach z końcówką typu hak, po około 2 minutach wyrabiania ciasta dodać masło i dalej wyrabiać, ciasto powinno być gładkie i elastyczne

  3. Miskę z wyrobionym ciasta przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości

  4. Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 16 równych części, uformować kuleczki, każdą spłaszczyć tworząc placuszki o grubości około 7 mm, placuszki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut

  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st

  6. Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do zarumienienia się wierzch bułek

  7. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce

  8. Smacznego!

Zdjęcie - Bułki hamburgerowe z zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Maxi King
3

Ciasto Maxi King

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie z owocami

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Napoleonka na herbatnikach
2

Napoleonka na herbatnikach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Deser kokosowy z malinami
2

Deser kokosowy z malinami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią
4

Puszyste racuchy drożdżowe z j…

Beti Beti
kruche babeczki