Bułki do HOT DOGów
Co prawda przepis na Hot Dogi z wykorzystaniem tych bułeczek jest już na blogu, ale postanowiłam, że dodam go jako osobny wpis na bułki, tak bym w razie kolejnych przepisów z ich wykorzystaniem mogła Was do niego odesłać.
Bułeczki te wychodzą tak dobre, że nie powinno się ograniczać jedynie do podania ich w towarzystwie warzyw i parówek, a kombinować z innymi dodatkami.
Może się powtarzam, ale faktycznie uważam, że bułki z tego przepisu są rewelacyjne. Robi się je w prosty sposób, dodając składniki do miski w określonej kolejności i mieszając, a potem wyrabiając ciasto. Zawsze robię w ten sam sposób i w sumie nawet nie wiem czy ta kolejność dodawania składników ma aż takie znaczenie…. no, ale skoro się sprawdza, nie miałam nigdy potrzeby kombinowania i robienia ich inaczej.
Bułeczki wychodzą słodkie i idealnie komponują się z warzywnymi/wytrawnymi, dodatkami.
Bułki:
- 7 g suchych drożdży
- 3/4 szkl. letniej wody
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szkl. cukru kryształu
Do miski dodajemy kolejno: drożdże, letnią wodę, mąkę pszenną, jajko i żółtko, olej, sól oraz cukier. Początkowo składniki mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy (ręcznie lub z pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich wałkujemy, na podsypanym mąką blacie, na prostokąt długości parówki. Następnie dłuższe brzegi, z jednej i drugiej strony, zwijamy do środka. Za pomocą pędzelka usuwamy ewentualny nadmiar mąki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zwinięciem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut do napuszenia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmieszanym z zimną wodą białkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 minut (do zezlocenia).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami