Bułki do hamburgerów
Składniki na 12 bułek:
- 3,5 szklanki mąki 500 (530g)
- 2 i 1/8 łyżeczki drożdży instant (7g)
- 1 i 1/8 szklanki ciepłej wody (270ml)
- 1/3 filiżanki oleju (7 łyżek czyli około75ml)
- 1/4 szklanki cukru (60g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 30g mleka w proszku
Wodę, drożdże, cukier i olej połączyć w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Następnie dodać jajko, mleko w proszku, sól i mąkę, wyrobić. Podzielić na 12 porcji, z każdej formować kulkę, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawić na 20 min. piec 15 min w temp. 220 .
Podobne wpisy Bułki do hamburgerówSambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
Lángos (Langosz) - czyli węgierski placek po węgiersku :)
Uszka z pieczarkami i grzybami