Bułki cynamonowe

Pewnie znacie już bułki cynamonowe, które można spotkać również pod nazwą Kanelbulle lub Cinnamon Rolls, ale czy tak dobre, jak te dzisiejsze? Miękkie, puszyste i wilgotne intensywnie pachnące cynamonem oraz nutą kardamonu, którą dodałam do ciasta, aby podkręcić ich charakter. Po wielu udanych próbach z tym przepisem dziś mogę podzielić się z Wami doświadczeniem związanym z pieczeniem ich. Tak jak wspomniałem wcześniej, bułki cynamonowe piekłam wielokrotnie i to na różne sposoby na blaszce, w okrągłej tortownicy i w formie do muffinek. Najsmaczniejsze wychodzą upieczenie w formie do wypiekania muffinek. Bułki są bardziej wilgotne, a ciasto mniej wysuszone niż upieczone na przykład na blaszce no i pięknie wyglądają Jeśli jakimś cudem bułki zostaną do dnia następnego, przechowajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nieobeschły. Bułki można również odświeżać w mikrofalówce lub w piekarniku na górnej półce z opcją grill, ciepłe bułki wyśmienicie smakują z filiżanką dobrej kawy, zapraszam!
- 525 g mąki pszennej - ja użyłam białej mąki orkiszowej, ale mąka tortowa również będzie super
- 250 ml letniego mleka
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
- 80 g cukru - użyłam trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 70 g miękkiego masła
Składniki dodatkowe
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko+1 łyżka mleka i cukier do posypania
Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, cukier, kardamon
- Jeśli używacie drożdży świeżych należy rozpuścić je w w letnim mleku z łyżką mąki i odrobiny cukru, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką
- *Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki, takie ma być
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości
- W małej misce umieścić miękkie masło, cukier i cynamon przy pomocy łyżki wymieszać na jednolitą masę
- Blat na którym będziemy przygotowywać bułki trzeba delikatnie podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około x cm
- Na całej powierzchni rozsmarować masę cynamonową
- Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, zwijamy od dłuższego brzegu, po zwinięciu podzielić na 12 równych części
- **Do formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, a do nich przygotowane krążki ciasta
- Wierzch formy przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
- Przed wstawieniem bułek do piekarnika pomalować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego lub perłowego
- Bułki pieczemy około 10-12 minut
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
- Smacznego!
Notatki *Jeśli po kilkunastu minutach drożdże nie urosną, należy przygotować inny rozczyn z nowych drożdży. Czasami zdarza się, że drożdże, nie są aktywne, a z takich ciasto się nie uda :(
**Bułki można również upiec na blaszce, po dzieleniu ułożyć porcję ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, bułki sporo urosną. Dalej postępować jak wyżej.