Bułki cynamonowe

Pewnie znacie już bułki cynamonowe, które można spotkać również pod nazwą Kanelbulle lub Cinnamon Rolls, ale czy tak dobre, jak te dzisiejsze? Miękkie, puszyste i wilgotne intensywnie pachnące cynamonem oraz nutą kardamonu, którą dodałam do ciasta, aby podkręcić ich charakter. Po wielu udanych próbach z tym przepisem dziś mogę podzielić się z Wami doświadczeniem związanym z pieczeniem ich. Tak jak wspomniałem wcześniej, bułki cynamonowe piekłam wielokrotnie i to na różne sposoby na blaszce, w okrągłej tortownicy i w formie do muffinek. Najsmaczniejsze wychodzą upieczenie w formie do wypiekania muffinek. Bułki są bardziej wilgotne, a ciasto mniej wysuszone niż upieczone na przykład na blaszce no i pięknie wyglądają Jeśli jakimś cudem bułki zostaną do dnia następnego, przechowajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nieobeschły. Bułki można również odświeżać w mikrofalówce lub w piekarniku na górnej półce z opcją grill, ciepłe bułki wyśmienicie smakują z filiżanką dobrej kawy, zapraszam!

Bułki cynamonowe Zdjęcie - Bułki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • 525 g mąki pszennej - ja użyłam białej mąki orkiszowej, ale mąka tortowa również będzie super
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 80 g cukru - użyłam trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 70 g miękkiego masła

Składniki dodatkowe

  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko+1 łyżka mleka i cukier do posypania

Instrukcje

  1. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, cukier, kardamon
  2. Jeśli używacie drożdży świeżych należy rozpuścić je w w letnim mleku z łyżką mąki i odrobiny cukru, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką
  3. *Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki, takie ma być
  4. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości
  5. W małej misce umieścić miękkie masło, cukier i cynamon przy pomocy łyżki wymieszać na jednolitą masę
  6. Blat na którym będziemy przygotowywać bułki trzeba delikatnie podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około x cm
  7. Na całej powierzchni rozsmarować masę cynamonową
  8. Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, zwijamy od dłuższego brzegu, po zwinięciu podzielić na 12 równych części
  9. **Do formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, a do nich przygotowane krążki ciasta
  10. Wierzch formy przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia
  11. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
  12. Przed wstawieniem bułek do piekarnika pomalować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego lub perłowego
  13. Bułki pieczemy około 10-12 minut
  14. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
  15. Smacznego!

Notatki *Jeśli po kilkunastu minutach drożdże nie urosną, należy przygotować inny rozczyn z nowych drożdży. Czasami zdarza się, że drożdże, nie są aktywne, a z takich ciasto się nie uda :(
**Bułki można również upiec na blaszce, po dzieleniu ułożyć porcję ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, bułki sporo urosną. Dalej postępować jak wyżej. Zdjęcie - Bułki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bułki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar
2

Szwedzkie klopsiki, czyli kött…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pepperkaker - norweskie pierniczki

Pepperkaker - norweskie pierni…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze