Bułki codzienne

Tekst przeczytasz w 3 min

Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec.

Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki codzienne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
🔪 Instrukcje
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
📃 Proste składniki

Do przygotowania poniższego przepisu wystarczy mąka pszenna typu 450 lub 500, odrobina drożdży, mogą to być drożdże suche - instant lub świeże. Pamiętajcie, że świeże drożdże należy rozrobić z wodą natomiast jeśli używacie drożdży suchych, wystarczy dodać je do składników sypkich. Do tego jeszcze odrobina cukru i soli oraz olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny.

🥖 Bułki i bułeczki

W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a to wielka zaleta, ponieważ bułki można przygotować naprawdę w krótkim czasie.

  • Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki gryczano słonecznikowe
  • Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki pszenne z ziarnami
  • Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułeczki hamburgerowe
  • Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki na kefirze

📖 Przepis Zdjęcie - Bułki codzienne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print Bułki codzienne Najprostsze bułki idealne na śniadania i kolację, bardzo prosty przepis. Course PieczywoCuisine Polska Prep Time 20 minutesCook Time 20 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
Instructions
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
  • Smacznego!
Bułki codzienne

Bułki podejrzane tutaj 🙂

Artykuł Bułki codzienne pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy