Bułeczki ze śliwkami
Coraz bardziej odczuwam zmianę pogody i nową porę roku. Widać to także w mojej kuchni, a nawet w domowych wypiekach.
Latem cieszyłam się maślanymi bułeczkami z malinami, a nawet z jagodami. We wrześniu to się zmieniło, teraz eksperymentuję z dynią i śliwkami.
Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z ciasta maślanego. Ale zamiast wypełnić ich środek fioletowymi owocami, postanowiłam zrobić z nich „bułeczkowe przytulanki”. Śliwki zawinęłam do środka ciasta jak roladki i przełożyłam je do formy. Dzięki temu można je bez problemu odrywać uzyskując pojedyncze bułeczki.
Śliwki lubią przyprawy korzenne, dlatego farsz przyprawiłam cynamonem, kardamonem i goździkami. A upieczone bułeczki posypałam cukrem pudrem!
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- cukier - 70 g
- masła - 70 g
- mleka - 300 ml
- suszonych drożdży instant - 7 g
- śliwek - 200 g
- masła - 1 łyżka
- cynamonu - 1 łyżeczka
- ziarno kardamonu - 1 szt.
- goździki - 2 szt.
- cukru - 3 łyżka
Potrzebne narzędzia:
-
waga kuchenna
-
duża misa
-
okrągła tortownica
Przepis:
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. W rondelku topimy masło, następnie je studzimy. W drugim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy krótko mleko, aby było letnie. Mleko mieszamy z topionym masłem. Powoli wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 6 minut.
2. Przekładamy wyrobione ciasto do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Śliwki kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, w którym rozgrzaliśmy wcześniej masło. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Owoce karmelizujemy kilka minut i studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną odrobiną mąki stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie śliwkowe. Ciasto zginamy od strony krótszych boków i zawijamy od strony dłuższego boku jak na roladę. Z utworzonej rolady wycinamy 9 mniejszych roladek.
5. Okrągłą formę (u mnie średnica 23 cm) smarujemy masłem. Układamy ciasno roladki (patrz zdjęcie), przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy formę z bułeczkami i pieczemy przez 25-30 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.