Bułeczki z mozzarellą
Pachnące bułeczki nadziane mozzarellą są najlepsze na ciepło!
Do ich przygotowania wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, który podkręci smak każdej potrawy. Świetnie sprawdzi się do wypieków, mięs, również jako marynata np. do warzyw z grilla.
To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, z dodatkiem naturalnych ziół, idealnie dopełni smaku każdej potrawy
Składniki na bułeczki z mozzarellą:
- 300 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 100 g mozzarelli
Jak upiec bułeczki z mozzarellą?
Mąkę pszenną przesiać do misy. W letnim mleku rozpuścić świeże drożdże z odrobiną cukru, dodać do mąki. Następnie do ciasta dodać 1 małe jajko, pół łyżeczki soli i 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (czyli na ok. 40-50 min.).
Po skończonym wyrastaniu podzielić ciasto drożdżowe na ok. 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nadziać małym kwadracikiem mozzarelli (ok. 5 g). Dobrze zakleić i uformować zgrabną kuleczkę.
Bułeczki układać łączeniem do dołu w naczyniu do zapiekania, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bułeczki drożdżowe z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku w trybie “góra-dół” w temperaturze 190 stopni C przez ok. 18 min.
Gotowe bułeczki z mozzarellą posmarować dodatkową porcją oleju Kujawskim z ziołami.
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: średniotrudne