Bułeczki z mozzarellą

Bułeczki z mozzarellą

 

Zdjęcie - Bułeczki z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachnące bułeczki nadziane mozzarellą są najlepsze na ciepło!

Do ich przygotowania wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, który podkręci smak każdej potrawy. Świetnie sprawdzi się do wypieków, mięs, również jako marynata np. do warzyw z grilla.

To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, z dodatkiem naturalnych ziół, idealnie dopełni smaku każdej potrawy

Składniki na bułeczki z mozzarellą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 100 g mozzarelli

Zdjęcie - Bułeczki z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec bułeczki z mozzarellą?

Mąkę pszenną przesiać do misy. W letnim mleku rozpuścić świeże drożdże z odrobiną cukru, dodać do mąki. Następnie do ciasta dodać 1 małe jajko, pół łyżeczki soli i 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (czyli na ok. 40-50 min.).

Po skończonym wyrastaniu podzielić ciasto drożdżowe na ok. 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nadziać małym kwadracikiem mozzarelli (ok. 5 g). Dobrze zakleić i uformować zgrabną kuleczkę.

Bułeczki układać łączeniem do dołu w naczyniu do zapiekania, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bułeczki drożdżowe z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem.

Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku w trybie “góra-dół” w temperaturze 190 stopni C przez ok. 18 min.

Gotowe bułeczki z mozzarellą posmarować dodatkową porcją oleju Kujawskim z ziołami.

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: średniotrudne

Kategorie przepisów