Bułeczki z kapustą i grzybami
Czujecie już zbliżające się święta?
Nie da się ukryć, że dzięki rozpoczynającym się ze wszystkich stron kampaniom reklamowym trudno uniknąć myślenia o tym, co czeka nas już za niecały miesiąc. Ja akurat to uwielbiam, lecz wiem, że sztuczne nakręcanie świątecznej atmosfery ma chyba więcej wrogów niż fanów.
Kluczowym elementem świąt są dla mnie od zawsze pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam to połączenie smaków, dlatego postanowiłam przetestować je w chlebowym wydaniu. Nie nafaszerowałam jednak bułeczek, co stworzyłoby po prostu typowe drożdżowe paszteciki, ale wkroiłam składniki bezpośrednio do miąższu. Dzięki temu bułeczki zostają bułeczkami, a smak przypomina już delikatnie o nadchodzących świętach.
Dla mnie smakują perfekcyjnie. Pyszny, wytrawny wypiek, który jako kolejny może powędrować do naszego działu „Na słono„.
Bułeczki z kapustą i grzybami Autor: Sliwka Porcje: 6
Skladniki
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 100 g kapusty kiszonej
- 50 g smażonych grzybów (ze słoiczka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- ok. 150 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
- Kapustę odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami.
- Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę.
- Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 h
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce.
- Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.
#version#