Bułeczki z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czujecie już zbliżające się święta?

Nie da się ukryć, że dzięki rozpoczynającym się ze wszystkich stron kampaniom reklamowym trudno uniknąć myślenia o tym, co czeka nas już za niecały miesiąc. Ja akurat to uwielbiam, lecz wiem, że sztuczne nakręcanie świątecznej atmosfery ma chyba więcej wrogów niż fanów.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluczowym elementem świąt są dla mnie od zawsze pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam to połączenie smaków, dlatego postanowiłam przetestować je w chlebowym wydaniu. Nie nafaszerowałam jednak bułeczek, co stworzyłoby po prostu typowe drożdżowe paszteciki, ale wkroiłam składniki bezpośrednio do miąższu. Dzięki temu bułeczki zostają bułeczkami, a smak przypomina już delikatnie o nadchodzących świętach.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie smakują perfekcyjnie. Pyszny, wytrawny wypiek, który jako kolejny może powędrować do naszego działu „Na słono„.

Bułeczki z kapustą i grzybami Autor: Sliwka Porcje: 6

 

Skladniki

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 g smażonych grzybów (ze słoiczka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody

 

Instrukcja

  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
  2. Kapustę odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami.
  3. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę.
  4. Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 h
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części.
  7. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce.
  8. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.

 

#version#

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami
1

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasztet z czerwonej soczewicy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi
3

Piernikowe tiramisu z powidłam…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu