Bułeczki z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czujecie już zbliżające się święta?

Nie da się ukryć, że dzięki rozpoczynającym się ze wszystkich stron kampaniom reklamowym trudno uniknąć myślenia o tym, co czeka nas już za niecały miesiąc. Ja akurat to uwielbiam, lecz wiem, że sztuczne nakręcanie świątecznej atmosfery ma chyba więcej wrogów niż fanów.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluczowym elementem świąt są dla mnie od zawsze pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam to połączenie smaków, dlatego postanowiłam przetestować je w chlebowym wydaniu. Nie nafaszerowałam jednak bułeczek, co stworzyłoby po prostu typowe drożdżowe paszteciki, ale wkroiłam składniki bezpośrednio do miąższu. Dzięki temu bułeczki zostają bułeczkami, a smak przypomina już delikatnie o nadchodzących świętach.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie smakują perfekcyjnie. Pyszny, wytrawny wypiek, który jako kolejny może powędrować do naszego działu „Na słono„.

Bułeczki z kapustą i grzybami Autor: Sliwka Porcje: 6

 

Skladniki

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 g smażonych grzybów (ze słoiczka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody

 

Instrukcja

  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
  2. Kapustę odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami.
  3. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę.
  4. Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 h
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części.
  7. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce.
  8. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.

 

#version#

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake