Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem
Czas na kolejną część jabłkowych opowieści, bo o polskich jabłkach ostatnio bardzo głośno. Jakiś czas temu prezentowałam przepis na jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem, które skradły serce niejednej osobie. Tym razem chciałam pokazać, że jabłka wspaniale sprawdzają się nie tylko w deserach. Połączyłam je z listkami świeżego, aromatycznego rozmarynu i dodałam do pszennego ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Bułeczki jabłkowe z rozmarynem wspaniale sprawdzą się zarówno ze słodkimi dodatkami np. twarożkiem i miodem, jak i w formie wytrawnych kanapek.
Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem Autor: Tosia Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 15 min. Porcje: 6 Składniki- 300 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 200 jabłka (ok. 220 g)
- 2 gałązki rozmarynu (same listki)
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 270 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże, posiekane listki rozmarynu i pokrojone w kostkę jabłka. Wlewamy powoli letnią wodę oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
- Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
- Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.