Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem

Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem

Zdjęcie - Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas na kolejną część jabłkowych opowieści, bo o polskich jabłkach ostatnio bardzo głośno. Jakiś czas temu prezentowałam przepis na jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem, które skradły serce niejednej osobie. Tym razem chciałam pokazać, że jabłka wspaniale sprawdzają się nie tylko w deserach. Połączyłam je z listkami świeżego, aromatycznego rozmarynu i dodałam do pszennego ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Bułeczki jabłkowe z rozmarynem wspaniale sprawdzą się zarówno ze słodkimi dodatkami np. twarożkiem i miodem, jak i w formie wytrawnych kanapek.

Zdjęcie - Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z jabłkiem i rozmarynem Autor: Tosia Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 15 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 jabłka (ok. 220 g)
  • 2 gałązki rozmarynu (same listki)
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże, posiekane listki rozmarynu i pokrojone w kostkę jabłka. Wlewamy powoli letnią wodę oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
  2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
  4. Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
  5. Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

3.1.09

Kategorie przepisów